Głównie truskawkowo ...




Sezon na truskawki w pełni, choć pogoda nie jest wybitnie im sprzyjająca. Uwielbiam te owoce i codziennie zjadam ich ogromne ilości. Czasami nawet zamiast obiadu/kolacji, tak bardzo je lubię. :) By były dłużej świeże odpowiednio je przechowuję.



Pomocne okazały się pojemniki próżniowe Vacuum firmy Dafi. Są nie tylko skuteczne w działaniu, ale i wygodne w użytkowaniu. Ładnie się prezentują, bez oporów serwuję w nich konkretne potrawy/dania/warzywa/owoce bezpośrednio, nie przekładając na kolejny półmisek. 

Za producentem pozwolę sobie zacytować podstawowe informacje dotyczące pojemników próżnowych Vacuum:


Działanie pojemników próżniowych:
  • wydłużanie świeżości, naturalnego smaku i aromatu produktów spożywczych
  • ochrona przed wilgocią i niekorzystnym procesem utleniania produktów spożywczych i rzeczy wartościowych (biżuteria, taśmy, klisze)
  • zapobieganie roznoszeniu się zapachów w lodówce
Przeznaczenie pojemników próżniowych:
  • utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek
  • utrzymywanie świeżości warzyw i owoców
  • zachowywanie aromatu kawy i herbaty
  • marynowanie mięs i ryb
  • wydłużanie przydatności mleka i koktajli
  • zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów
  • przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych
  • przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt
  • przechowywanie rzeczy wartościowych
  • zachowywanie porządku w lodówce



Banalnie prostą w obsłudze pompką, którą nakłada się na pokrywę, wykonuje się odpowiednią ilość ruchów „góra – dół” /w zależności od wielkości pojemnika: w tych mniejszych 3-4 razy, natomiast w większych 6 – 7 razy/. 


Pojemnik jest szczelnie zamknięty, powietrze zostało odessane. Dzięki temu wszystko co jest w środku zachowuje swoją najwyższą jakość na długi czas. By otworzyć taki pojemnik wystarczy uchylić lekko ruchomą część zaworu znajdującego się na pokrywie, a następnie unieś ją w górę. :)

 
Pojemniki wykonane są z trwałego tworzywa, odpornego na zarysowania. Póki co nie zauważyłam by im coś negatywnego się stało a używam ich codziennie od prawie miesiąca. Kolorystyka pojemników Vacuum nie jest zbyt szeroka, aczkolwiek myślę, że każdy dopasuje sobie jakiś z dostępnych wariantów. Ja mam z grafitowymi elementami. Dodatkowo większe pojemniki mają kratki, dzięki którym produkty nie stykają się z dnem.


Pojemniki świetnie sprawdzają się na co dzień. Przechowuję w nich właściwie wszystko …jak widać, nawet żelki haribo :) Świetnie sprawdzają się podczas przechowywania naleśników i pierogów. Co jest fajne to fakt, że nawet jeśli kilka różnych produktów umieścimy razem to „nie przejdą” one nawzajem swoim zapachem. Duży pojemnik świetnie nadaje się do marynowania mięsa, średni do wędlin i serów. Dwa mniejsze głównie przechowują ‘sypkie’ i słodkie „na luz” :)


Pojemniki te są tak zaprojektowane, że można je „piętrować”. Można też je myć w zmywarce, stosować w mikrofalówce (+ 50st.), no i oczywiście w lodówce (-20 st.).

Zestaw, który posiadam znajduje się z 4 pojemników: 0,5 l, 1,3 l, 1,5 i 2,7 l i jest do kupienia np. tutaj >klik<



11 komentarzy:

  1. Świetne te pojemniki :) I jak ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam truskawki i narobiłaś mi na nie smaka! :P
    Pojemniki są świetne i ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne są takie pojemniczki ;)) mam podobne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne!! I do tego faktycznie bardzo fajnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genailne, szczególnie do przechowywania wędliny

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna sprawa lubie takie pudełka :) ale truskawki lubię bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. truskawki uwielbiam ale moimi najukochańszymi owocami są czereśnie, fajne i praktyczne pojemniki

    OdpowiedzUsuń
  8. Truskawki są najlepsze a pojemniki bardzo praktyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna sprawa ; )) . Także uwielbiam truskawki ; )) .

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz. Zostaw ślad po sobie w formie komentarza, wtedy trafię również do Ciebie.