"Kopertowe Love"



Po świątecznym objedzeniu się babkami, sernikami, mazurkami i innymi smakołykami domowej roboty nie miałam ochoty na "tworzenie czegoś wymyślnego" do weekendowej kawki ;) I takim oto sposobem poszłam na łatwiznę, sięgnęłam po 3 składniki + jeden dodatek i wyszło smaczne "kopertowe love" :)

Przewrotnie nazwane ciasteczka to nic innego jak koperty z ciast półfrancuskiego z "wkładką". W moim przypadku to jabłuszko :) Ciasteczka wykonuje się bardzo szybko i potrzeba tylko 3 głównych składników, więc tak naprawdę niewiele trzeba by upiec te koperty :)


Koperty

kostka margaryny Palma
kostka twarogu półtłustego
250g mąki tortowej

Wszystko zagniatamy na plastyczną masę. Gdy mamy czas ciasto chłodzimy przez 2 godziny, gdy go nie mamy przechodzimy do dalszej czynności - nic złego się nie stanie ;) Ciasto należy rozwałkować i wyciąć kwadraty - wielkość według uznania. Na środek każdego nakładamy dowolny owoc lub nadzienie (również może być pikantne) i składamy rogi do środka łącząc je. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 20 minut (do zarumienienia się). Można oprószyć pudrem cukrem lub polukrować.
Smacznego !

A co u Was dobrego do kawki dziś się znalazło ? :)

24 komentarze:

  1. ja do takiego ciasteczka sypie jeszcze na jabłko cukier cynamonowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! A mogę wiedzieć, co Ty dałaś w środek ? ; >

    Pozdrawiam, http://grudzienpaulina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam. Uwielbiam je <:

    pretty-and-colour.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię takie kopertki. Proste, pyszne i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. one są pyszne. Ja z tego ciasta robię rogaliki. Najgorsze że jestem łasuch a po zjedzeniu całej porcji strasznie brzuch boli ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam już li ślinka cieknie, uwielbiam słodycze:) zwłaszcza takie.

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobię niedługo :D mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pysznie wyglądają ;) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają mega apetycznie :) Do popołudniowej kawki jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. latwy przepis takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie! :D Moja mama robiła precle :) i wafel z masą chałwową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale prościutkie, nie spodziewałam się :-)
    jeśli chodzi o słodkości to jestem totalnym laikiem :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam! Muszę takie koperty sama stworzyć;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyglądają, ciekawe jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast margaryny może być kostka masła, a zamiast mąki tortowej pszenna? I ile to jest kostka twarogu?:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nic się nie stanie gdy weźmiesz masło, aczkolwiek ja nigdy na maśle nie robiłam, więc nie mogę zagwarantować, że będą równie smaczne ;)
      Mąka tortowa to mąka pszenna :)
      Kostka twarogu ma 250g :D
      ...
      Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz śmiało ;)

      Usuń
    2. Wiem wiem ale zawsze myślałam, że to jest jakaś specjalna do wypieków skoro nazywa się tortowa.:-)
      Poszukam w takim razie w sklepie margaryny do wypieków, pewnie coś tam mają (mieszkam w Niemczech) a jak nie to wezmę masło.
      A jakbym dodała duszone jabłka, to myślisz, że nie wyleją się przez te dziurki?:-))

      Usuń
    3. Pytałaś o mąkę tortową, teraz wnioskuję, że piszesz o margarynie tortowej ;)
      Margaryna może być każda - palma, tortowa, kasia ..... ale margaryna w dalszym ciągu :D
      Jabłka duszone mogą być, ale muszą być dość gęste, sok z nich może wypłynąć i ciasteczka delikatnie przypalą się w tych miejscach gdzie się pojawi.

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz. Zostaw ślad po sobie w formie komentarza, wtedy trafię również do Ciebie.