Kulinarnie: Makowiec na biszkopcie pod pierzynką z płatkami migdałów :)




Ten post jest o cieście z makiem, które z całą pewnością zagości na każdym stole wigilijnym. Jednak to ciasto jest inne niż typowy makowiec. Notka jest o makowcu na biszkopcie pod pierzynką z płatkami migdałów. Brzmi ciekawie ? Uwierzcie, ciasto jest szybkie do zrobienia dzięki półproduktom dostępnym w sklepie. A co najważniejsze jest przepyszne :)


Makowiec na biszkopcie pod pierzynką z płatkami migdałów

7 jaj
3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
120 g cukru
2 łyżki wody
gotowa masa makowa
2 gotowe kremy waniliowe np. gellwe 
płatki migdałów

Masa
Do masy makowej wbić 3 żółtka i wsypać proszek do pieczenia. Z 3 białek ubić sztywną pianę, którą należy delikatnie połączyć z masą makową. Całość wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę do pieczenia. Przystępujemy do dalszego kroku :)

Biszkopt
4 jajka ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mąkę. Na sam koniec dodać 2 łyżki wody. Otrzymaną masę wylać na wcześniej wyłożoną na blaszce masę makową.

Otrzymany warstwowy placek należy piec w temperaturze 180ºC przez ok. 35 minut.

Po wystygnięciu należy odwrócić upieczony blat w ten sposób, aby na spodzie był biszkopt a mak na górze. Na to wyłożyć wcześniej przygotowany gotowy krem (ja nie dodaję już do niego margaryny). Wierzch kremu posypać prażonymi płatkami migdałów lub zetrzeć czekoladę.
Smacznego!

Tym razem zrobiłam go na mniejszej blaszce i dodatkowo w foremce keksowej. Ta mniejsza porcja właśnie jest na zdjęciach :)


Bardzo szybki do zrobienia i pyszny !
Jeśli nie na święta to może po świętach go upieczecie ... polecam :)

8 komentarzy:

  1. Czyli ta pierzynka to nie jest bita śmietana ani ubite białka...:D



    ps.
    Nie ma przepisu na krem....:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę go wypróbować, normalnie ślinka cieknie...:D

      Usuń
    2. Już wszystko wiem...dzięki...:)

      Usuń
    3. Kochana, w składnikach przedostatnia pozycja mówi o 2 kremach gotowych (z paczki) ... ja dodaję tylko mleko w takiej ilości jak producent pisze :D
      Wychodzi leciutki jak chmurka i smakuje idealnie.

      Można ubić kremówki, ale lubią "siadać" i wymagają prawie że zrobienie tuż przed podaniem ;)

      Usuń
    4. No tak, czytałam wykonanie, ale składników nie przejrzałam dokładnie, sorry...:P

      Usuń
  2. Spokojnych, Serdecznych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia...:)

    Buziaki...:)***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      I wzajemnie...zdrówka i rodzinnego szczęścia przy wigilijnym stole :D

      Usuń
  3. Mniam chyba zanlazłam przepis na nowy placek w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz. Zostaw ślad po sobie w formie komentarza, wtedy trafię również do Ciebie.